Vägen till en lyckad vlogg

Det finns många sätt som kan uttrycka sig på. Skrift, foto, måla, spela, sjunga och massa mer. Nu finns det ytterligare ett sätt där man kan få ut sina tankar och känslor. Ett annat sätt där man kan dela med sig av vad man vill förmedla till världen – nämligen en vlogg.

Vad är en vlogg?

Istället för att man sitter och skriver en text som man publicerar på en blogg så gör man samma sak fast man spelar in videoklipp istället. Detta gör att man visar det som man vill att läsarna/publiken ska se istället för att skriva och beskriva det som man gör i en blogg.

Vlogg vs blogg

Vad är egentligen bäst? Det handlar inte om vad som är bäst eller inte, det finns fördelar och nackdelar med allting. En del föredrar att använda ord och bilder för att dela med sig i sin vardag, eller vad man nu väljer att fokusera bloggen på. Andra tycker om att använda sig av videoklipp. Det är precis ett nytt sätt att uttrycka sig.

Vad ska man tänka på?

Det är bra om man gör research, kolla på andra vloggare och fundera på vad ens vlogg ska handla om. När man väl bestämt sig vad vloggen ska handla om så ska man se till att man har den utrustning som behövs. En kamera är givet, allt från en smartphone till en videokamera. Det är också bra att ha ett stativ för att få det så stabilt som möjligt. Innan man börjar filma bör man också fundera ut vad man vill att avsnittet ska handla om. Vad är syftet med detta avsnitt? Ett sätt som gör att publiken tycker att det är mer spännande är om man går upp till människor på till exempel stan och ställer olika frågor. Det är ett bra sätt att börja ens vlogg om man inte är säker helt på vad man vill vlogga om. En vlogg behöver inte vara att man kommenterar allting som man gör, det räcker att visa omgivningen eller det man gör. Ibland då och då kan man lägga in en kommentar. Det beror helt på vad man gör, därför är det också bra att han en planering som man utgår från. Så att det blir ett bra flyt i vloggen. Man vill att publiken ska komma tillbaka och kolla mer.

Vad ska man tänka på?

Till sist är det arbetet med klippning och redigering. Man får lägga det på en nivå som man klarar av, hellre lite simpelt än dålig redigering. Man kan alltid lära sig att redigera längre fram och lägga in effekter som tillbakablickar. Musik är alltid uppskattat att lägga in. Se till att varje vlogg hör ihop i samma tema som man har. Ett vanligt ställe där man publicerar sin vlogg är på Youtube. Om man väljer att vlogga så är det inte bara att visa upp sig eller omgivningen på film. Det är mycket annat som man gör också: redigering, kameravinklar, marknadsföra sin vlogg och så vidare. Man är som sin egna filmcrew. Ut och skapa en till vlogg att dela med er av till världen. Alla är viktiga, alla är intressanta.