Trender inom webbdesign, del 1

Tycker du att trender, mode och nya idéer är viktigt? Antagligen, eftersom du är inne på den här sidan och läser om webbdesign. Inom all form av design är såklart trender och mode avgörande, så även inom design på webben! Själv tycker jag att nya trender är det som gör design spännande. Trender är både svåra att förutse och skapar variation i arbetet – utan nya moden och trender skulle det tvärtom bli ganska enformigt att fortsätta designa nya webbsidor. Därför kommer jag här att tillägna en hel artikelserie åt de trender inom webbdesign som är aktuella just nu. Förhoppningsvis kan åtminstone några av de trender som kommer att behandlas i seriens tre delar inspirera dig till nya idéer inom webbdesign! I den här inledande delen ska vi prata om mobilanpassning och säkerhet.

Mobilanpassning

Den kanske absolut viktigaste trenden just nu är att mobilanpassa webbsidan. Varje webbsida behöver numera en sida som är anpassad för datorer, och en annan som är anpassad för mobiltelefoner. Det är såklart helt naturligt, och en utveckling som pågått under en längre tid nu, men faktum är att antalet människor som surfar från mobilen fortfarande ökar i snabb takt. Inte minst globalt. Mobiltelefonen har gått ifrån att vara ett verktyg för telefonsamtal och senare sms, till att vara vårt huvudsakliga medel för att inhämta all information. Numera kan mobilen användas till nästan vad som helst, och all världens information finns endast ett par knapptryck bort. Och när allt fler använder mobilen för att surfa, är det såklart helt nödvändigt för webbsidor att anpassa sig och bli användarvänliga för denna stora användargrupp. Annars riskerar man att förlora stora mängder besökare varje dag. Att mobilanpassa sin hemsida kan därför vara skillnaden mellan liv och död för ett företag.

Ett tips för den som ska anpassa sin webbsida för mobiltelefoner är Accelerated Mobile Pages, eller AMP. AMP använder bland annat förenklad kod och externa källor för stora mediefiler för att göra webbsidan snabbare att öppna för mobiler. I ett samhälle där allting måste gå fort och användarna väljer de sidor som laddar snabbast kan AMP vara det som gör att användarna väljer din webbsida över någon av konkurrenternas.

Säkerhet

Men mobiler, lättillgänglighet och användarvänlighet medför även stora säkerhetsproblem. Din webbsida behöver ha hög säkerhet så att inga virus eller liknande sprids till de som besöker den. Något som blivit allt vanligare är så kallade Ransomware. Det är virus som tar kontroll över din dator och håller den gisslan tills du betalat en lösensumma – ungefär som vid en gammaldags kidnappning. Självklart behöver du hålla din webbsida fri från sådana virus. Om du har en sida med betaltjänst behöver du dessutom ha hög säkerhet för att hantera sådana känsliga uppgifter. Och din hemsida bör vara kompatibel med Mobilt BankID, så att användarna kan identifiera sig vid eventuella köp. Flera hemsidor kräver inte identifikation via BankID, vilket möjliggör för vem som helst att lägga en beställning i någon annans namn. Säkerhet är en het trend, så tveka inte med att tillämpa hög säkerhet på din webbsida. Även om det kan tyckas krångligare så kommer det inte skrämma bort användarna, utan snarare stärka deras tillit till sidan!