Blogga eller vlogga

Nuförtiden är bloggar och vloggar mycket populära. Alla som har tillgång till internet kan göra karriär på nätet. Det att arbeta hemifrån med internet ger man många möjligheter att träffa nya människor, tjäna extra pengar eller sprida sina övertygelser. Man kan dela sin kunskap och erfarenhet eller bara ge lite lycka genom att ladda upp roliga videor. Man behöver bara välja vilken typ av kommunikation som är mer passande: blogg eller vlog.

Fördelar och nackdelar med blogg

Den största fördelen med att blogga är dess låga kostnader. Allt man behöver är tillgång till internet och en dator. Många webbplatser erbjuder gratis bloggdomäner, så det kostar ingenting. Det bästa man kan göra är att skriva tematiska bloggar. Man ska välja ett ämne man vill skriva om och regelbundet ladda upp nytt inlägg. Skrivfärdigheter kommer att vara nyttiga så att texter är trevliga att läsa.

Nackdelen med att blogga är att bloggar är mindre populära. Eftersom vi är omgivna överallt av videor och snabb tillgång till information, människor har inte nog tid att läsa bloggar. Definitivt bekvämare alternativ är att lyssna eller titta på en vlogg om vad man är intresserad av. I dessa tider när filmer vinner med böcker behöver man erbjuda något särskilt intressant för att göra läsaren nyfiken.

Fördelar och nackdelar med vlogg

Den största fördelen med vlogging är ett stort antal potentiella tittare. Nya generationer är mer vana vid att titta på vloggar snarare än att läsa bloggar. Vissa vloggingskanaler har till och med tiotals miljoner prenumeranter. På grund av vlogging kan man också träffa många intressanta människor, och när ens inspelningar har många visningar kan man tjäna på det. Många företag är intresserade av påverkare från hela världen som kan marknadsföra en produkt på sin kanal. Vlogging kan bli ett jobb och det blir mer och mer populärt. Man ska dock komma ihåg att det inte finns någon brist på hatare på nätet så man ska inte avskräckas från början.

En av nackdelar med vlogging är höga kostnader. Man måste investera i en mycket bra kamera eftersom människor inte vill titta på videor av låg kvalitet. Man behöver också en mycket bra mikrofon och ett redigeringsprogram. Vlogging kräver mycket tid. Man behöver lägga tid på att spela in en video och ibland själv upprepa inspelningar några gånger. Efter det måste de redigeras ordentligt, förbereda en miniatyr för hemsidan, tänka på en iögonfallande titel och ladda upp videon till webbportalen. Vlogging är hårt arbete men det är definitivt värt ett försök.

Vilken ska man välja?

Det beror på vad man vill göra och sina egna preferenser. Bloggning fungerar bra för finansiella ämnen, litteratur och alla typer av analyser. Vlogging verkar vara mer passande till livsstil och skönhet ämnen samt alla underhållningskanaler. Man behöver bestämma vem som är mottagaren och hur mycket tid man vill lägga på utveckling. Inte alla känner sig bekväma framför kameran, precis som inte alla är bra på att skriva. Det spelar inte stor roll om man vill göra videor eller skriva inlägg, det är viktigt att börja med något och göra sina drömmar till verklighet.